30.8.2024
Uusia innovaatioita kehiin terveydenhuollossa
Terveydenhoitoon liittyvä keskustelu on jälleen ottanut kierroksia. Tuoreimpana olemme saaneet uutisia sekä hyvinvointialueiden taloudellisesta tilanteesta että HUS:n alkavista yt-neuvotteluista. Helsingissä olemme hoitaneet asioita vakaasti, eikä tiukasta sote-taloudesta huolimatta äkkijarrutuksiin ja leikkauksiin ole tarvetta.
HUS:n osalta Helsinki olisi ollut valmis panostamaan rahoitukseen useita kymmeniä miljoonia enemmän, mutta HUS:n muut omistajat eli uudenmaan hyvinvointialueet eivät tähän suostuneet. Toivottavasti syksyn aikana saadaan tilanne vielä parempaan, jotta kohtuuttomia äkkijarrutuksia ei tarvita myöskään uusmaalaisten erikoissairaanhoidossa.
Mutta sote-rintamalla kaikki ei ole vain euroja ja niukkuutta. Pystymme onneksi tekemään myös uusia innovatiivisia avauksia. Kustannustehokkuuden ja vaikuttavan hoidon yhdistäminen on mahdollista uusien toimintatapojen ja uusien teknologisten ratkaisujen avulla.
Verkkovastaanotot ja itsepalveluperiaatteella toimivat terveyspisteet eivät tietenkään ole kaikkia varten. Kuitenkin ne antavat terveydenhuollon ammattilaisille mahdollisuuden käyttää aikaansa niiden asiakkaiden kohtaamiseen, jotka ammattilaiskontaktista eniten hyötyvät.
Yhtenä erinomaisena esimerkkinä uusista innovaatioista toimii Helsingissä kokeilukäyttöön otetut itsepalveluperiaatteella toimivat terveystarkastuspisteet, joissa kaupunkilaiset voivat tehdä itselleen kattavan terveystarkastuksen ilman että heidän tarvitsee varata aikaa terveysasemalle tai jonottaa vastaanotolle. Moderneissa palvelupisteissä asiakas voi viidessä minuutissa mitata verenpaineensa, happisaturaation, sydänfilmin, lämmön, kehonkoostumuksen ja painon.
Palvelu on toistaiseksi saatavilla Kalasataman ja Vuosaaren terveysasemilla ja käyttäjäkokemukset ovat olleet erittäin positiivisia. Toivon että tulevaisuudessa näitä palveluita voidaan tarjota vielä laajemmin, myös esimerkiksi kirjastoissa ja kauppakeskuksissa. Terveyspalveluita pitää viedä paikkoihin, joissa ihmiset muutoinkin liikkuvat.
Hyvin toimivat terveyspalveluiden innovaatiot edistävät ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Esimeriksi näiden ”terveyskoppien” avulla helsinkiläiset voivat seurata terveydentilaansa säännöllisesti ja saada raportin tuloksista, mikä auttaa tunnistamaan mahdolliset riskitekijät jo varhaisessa vaiheessa. Tämä puolestaan vähentää kalliiden erikoissairaanhoidon palveluiden tarvetta, mikä on merkittävä etu niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta.
Tällaiset innovaatiot eivät ole vain teknologisia ratkaisuja, vaan ne ovat osaltaan myös arvo- ja asennemuutoksen ilmentymiä. Ne osoittavat, että meillä on rohkeutta kokeilla uusia toimintamalleja, jotka voivat mullistaa perinteisen tavan ajatella terveyspalveluja. Itsepalvelukopit ovat vain yksi esimerkki siitä, miten teknologia voi toimia välineenä kohti kestävämpää ja vaikuttavampaa terveydenhuoltoa. Tällaisissa uusissa avauksissa ei ole kyse vain palveluiden parantamisesta. Julkisen sektorin tulee tarjota puitteet ja mahdollisuudet tällaisille innovaatioille ja oltava myös tällä tavalla avoin uusille kumppanuuksille ja yhteistyölle yksityisen sektorin kanssa. Kokeilukäyttöön otetut kopit ovat helsinkiläisyritys MedicubeX:n hieno tuote. Toivottavasti siitä saadaan vielä vientihittikin!
Julkaistu 25.8.2024 Töölöläisessä kolumnina.