Yrittäjille kiitos!

Töölön 1900-luvun alussa rakennettua maisemaa pitkin askeltaessaan tulee vastaan monia kymmeniäkin vuosia toimineita yrityksiä. Ravintoloita, erityiskauppoja, palveluita. Töölöläiset kivajalkamme ovat täynnä alansa huippuammattilaisia, joiden intohimo ja sitoutuminen työnsä jälkeä kohtaan ovat merkittävä osa Töölön vetovoimaa.

Jokaisella meistä on töölöläisiä yrityksiä, jotka ovat kiinteä osa omaa arkeamme. Nostan muutaman omastani – moni hieno toimija jää mainitsemattakin. Innostuin pohtimaan töölöläisten yritysten merkitystä viime viikolla, kun vierailin Kasarmin K-supermarketissa tapaamassa kaupan kauppiaspariskuntaa.

Kasarmin ruokakauppa on lajissaan tuoreempi, mutta on ottanut paikan tiiviinä osana monen töölöläisen arkea. Kasarmi on selvästi Suomen parhaita K-supermarketteja ja se myös näkyy. Lämminhenkinen kauppiaspariskunta on rakentanut kokonaisuuden, jossa laatu näkyy ja tuntuu valikoimassa.

Vielä lisäsilaus saataisiin, jos lainsäädäntö sallisi poimia liha- tai kalatiskin kyljestä ostoskoriin myös aterian makumaailmaan sopivan viinipullon. Siinä yksi pistemäinen tavoite seuraavalle eduskunnalle.

Myös erinomaisia erityisliikkeitä ja palveluita on Töölöön siunaantunut useita. Esimerkiksi Rolling Cheese tarjoaa odotukset ylittäviä juustovalikoimia, Töölön putkiliikkeestä olen saanut palvelua nopeasti, ammattimaisesti ja hintakin on alittanut arvioidun ja Räätälin Werstaasta on kuulunut pelkästään positiivista palautetta.

Voimme olla tyytyväisiä myös kahvilatarjontaan. Kaikkien töölöläisten ja myös muualta tulevien olohuoneina toimivat esimerkiksi rantaraitin Regatta ja Töölöntorin TinTin Tango, jotka ovat aivan uniikkeja ja selvästi rakkaudella rakennettuja levähdyspaikkoja. Töölön uimahallin kahvilakin erottuu positiivisesti lajissaan.

Ravintoloitakaan ei Töölössä tarvitse hävetä; Esimerkiksi Sogno ja kortteliravintola Kuukuu ovat saavuttaneet paikan helsinkiläisten sydämessä – puhumattakaan sellaisista paikoista kuin Elite, Manala tai Jaskan grilli, jotka ovat suorastaan ikonisia.

Ei ole liioittelua sanoa, että yritykset luovat ison osan siitä, mikä Töölössä viehättää. Yrittäminen ei kuitenkaan ole helppoa, eivätkä juurevat yritykset synny itsestään. Jokainen, joka kantaa itse yritysriskiä tietää, miltä tuntuu viettää unettomia öitä esimerkiksi suhdannekäänteiden tai kaupungin tai valtion päätösten epävarmuuden varjossa.

Yrityksiä ajatellen vakaalla, ennakoitavalla ja yritystoimintaa tukevalla kaupunkipolitiikalla on merkittävä rooli. Jotta Töölöläinen kivijalkakauppakulttuuri voi säilyä, tuleekin edellytykset liiketoiminnalle varmistaa jokaisessa sellaisessa asiassa, johon Helsingissä voidaan vaikuttaa.

Liikennejärjestelyjen tulee mahdollistaa liikkeisiin saapuminen eri kulkumuodoilla. Katutyöt eivät saa halvaannuttaa katutilaa niin, että asiointi muuttuu mahdottomaksi tai epämiellyttäväksi. Lupahakemukset vaikkapa terassille tai huoneiston käyttötarkoituksen muutokselle tulee tapahtua nopeasti ja yhdeltä luukulta.

Valtakunnan päätösten osalta taas on taas oltava tarkkana, ettei kannattava yrittäminen vaarannu. Yritysten verotuksen kiristämiseen tai lisäbyrokratian luomiseen ei ole varaa.

Töölö on suunniteltu aikanaan asumisen kaupunginosaksi, joka on aivan Helsingin liikekeskustan kyljessä. Sijainti on niin Helsingin ytimessä kuin mahdollista säilyttäen kuitenkin ihmisen kokoisen arkkitehtuurin ja elämän. Samalla asuminen on sen verran tiivistä, että asukasmäärä riittää kannattelemaan monipuolista yritystoimintaa.

Kantava ajatus on: Kun yrittäjät sitoutuvat Töölöön ja tarjoavat parastaan, me töölöläiset innostumme ja sitoudumme yrityksiimme. Positiivinen kierre kantaa.

Julkaistu Töölöläisessä kolumnina 19.3.2023