Tasan kolme kuukautta vaaleihin

Hyvää alkanutta vuotta 2023!

Alkanut vuosi tulee olemaan Suomen kannalta merkittävä. Yksi vuoden tärkeistä merkkipaaluista ovat kevään eduskuntavaalit. Niihin on tänään tasan kolme kuukautta.

Olen itse ehdolla siksi, että uskon tässä ajassa eduskunnan tarvitsevan ratkaisukeskeisiä päättäjiä, jotka keskittyvät enemmän asioiden hoitoon kuin kauhisteluun tai julistamiseen – ja kuntoon saatettavia asioitahan riittää:

Toinen toistaan painavammat asiantuntijapuheenvuorot valtionvarainministeriöstä valtion taloudelliseen tutkimuskeskukseen ovat todenneet, että nykyinen velkaantumistahti ei voi jatkua. Liian usein tuntuu unohtuvan, että julkisen talouden kestävyys on se peruskallio, jonka varaan kaikki julkisesti rahoitettu hyvinvointi rakentuu. Kestävä valtiontalous myös on mitä suurimmissa määrin turvallisuuskysymys.

Kun nykyisessä tilanteessa Suomen lainanotto on viritetty äärimmilleen, ei tulevaisuudessa ole samanlaista kykyä käyttää lainaa työkaluna turvallisuuden varmistamiseen tai talouden shokkien torjuntaan. Suunta on kuitenkin mahdollista kääntää. Ei ole luonnonlaki, että valtion täytyy velkaantua holtittomasti.

On omalla tavallaan paradoksaalista, että samaan aikaan kun julkisen talouden kanssa on painettu silmät ummessa kaasua, luottamus monien peruspalveluiden luotettavuuteen horjuu. Aivan viime viikkoinakin olemme painineet esimerkiksi päivystysten toimivuuden kanssa – vain yhtenä esimerkkinä sote-palveluista. Myös koulun onnistuminen perustehtävässään tai Suomen pärjääminen globaalissa osaamisen kilvassa herättää huolta. Suomalaisten tulee voida luottaa siihen, että perusasiat toimivat. On pystyttävä parempaan.

Julkisen talouden lisäksi yhä tiukempaa on monen omassa taloudessa. Nopea hintojen nousu iskee lovea ostovoimaan ja korkojen nousu osuu tuntuvasti moniin asuntovelallisiin. Ihmiset kyllä hoitavat taloutensa myös niukempana aikana, kunhan työmahdollisuuksia on ja verorasitus pidetään kohtuullisena. Pistemäisen tukipolitiikan sijaan verotuksen suunta on saatava alaspäin.

Talouskysymysten lisäksi yksi tulevaa vuotta ja vaaleja määrittävä tekijä tulevat olemaan turvallisuuskysymykset. NATO-jäsenyys on saatava maaliin ja Suomesta rakennettava alusta asti aktiivinen ja vastuunsa yhteisestä turvallisuudesta kantava NATO-maa. Myös muuta varustautumista ja varautumista tulee jatkaa määrätietoisesti.

Yhtä lailla huomiota vaatii sisäinen vakaus ja turvallisuus. Oikeusvaltion kaikkien osien on toimittava luotettavasti ja tehokkaasti. Erityisenä huolena on orastava jengiytyminen, jonka uhka tunnistetaan jo laajasti. Sen torjumiseen tarvitaan koko työkalupakki – kovat ja pehmeät keinot. Työn integraation onnistumiseksi ja segregaation torjumiseksi on oltava vahvaa. Samaan aikaan jokainen rikos on selvitettävä ja rangaistusten oltava sellaisia, että ne tuntuvat.

Usein sanotaan, että Helsinki kyllä pärjää tilanteessa kuin tilanteessa. Juuri nyt sen varmistaminen vaatii kuitenkin työtä myös valtakunnan tasolla. Sen varmistaminen on meidän helsinkiläisten poliitikkojen tehtävä.

Nykyisessä tehtävässäni apulaispormestarina olen uudella, konkreettisemmalla tavalla nähnyt, miten merkittävästi valtakunnan tason päätökset vaikuttavat Helsingin ja helsinkiläisten pärjäämiseen. Nyt vielä kaksin kerroin enemmän, kun päätöksenteko ja rahoitus sote-kysymyksissä on eilen siirtynyt valtion käsiin.

Päästäkseni tekemään töitä näiden tavoitteiden eteen olen ehdolla kevään eduskuntavaaleissa. Lähtisitkö mukaan laittamaan Suomen asioita kuntoon? Laita viestiä!