Töölönlahti tarvitsee kunnon ulkokuntosalin

Kaupungin viihtyisyys syntyy yleensä loppujen lopuksi melko pienten asioiden summasta. Yhteisten alueiden pitää olla siistejä, eri puolilla kaupunkia tulee olla mahdollisuus harrastaa ja ulkona liikkuessa turvallinen olo – näin esimerkiksi.

Yksi erinomaisista keinoista lisätä kaupunkitilan viihtyisyyttä ovat ulkoliikuntapaikat, joita kaupunki sijoittaa eri puolille Helsinkiä. Olen itsekin oppinut aikuisiällä nauttimaan ja hyödyntämään Helsingin lenkkipolkuja, ja ulkokuntosaleja. Eltsun kentällä on tullut omaa kuntoa testatakseen jopa muutama vapaaehtoinen cooperin testi juostua. Ulkokuntosalien osalta olen huomannut, että uudet viime vuosina ilmestyneet treenipaikat vastaavat perustreenailussa käytännössä tavallisen kuntosalin varustelutasoa.

Arkikokemuksen lisäksi teoreettistakin selkänojaa liikuntapaikkojen lisäämiselle löytyy. Liikunnan hyödyt ovat varsin laajasti tunnetut niin kehon kuin mielen hyvinvoinnille. Erilaiset liikkumismahdollisuudet ovat luontevia pisteitä yhteisöjen syntymiselle, tukevat koulujen toimintaa sekä tuovat kaupunkiin elämän iloa. Terveyden edistämisessä julkiset liikuntapaikat ovat myös merkittävän kustannustehokkaita.

Lähiliikuntapaikat eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti ympäri Helsinkiä. Yllätyksekseni katvealueita löytyy useita myös – ja ehkä jopa erityisesti – eteläisistä kaupunginosista.  Jos kaupungin virallisia määritelmiä käyttää, Töölössä ei ole tällä hetkellä kaupungin lähiliikuntapaikkaa eikä Helsingin keskustassa ulkoliikuntapaikkaa.

Liikuntaan tulee olla mahdollisuus ihan jokaisella kaupunkilaisella. Terveiden elämäntapojen ylläpidosta täytyy tehdä mahdollisimman helppoa. Helpointa se on silloin kun mahdollisuus liikkumiseen ei edellytä autoon tai bussiin hyppäämistä – myös Töölössä.

Kun mietin Töölön näkökulmasta, erityisesti Töölönlahdelle mahtuisi erittäin hyvin kunnollinen ulkokuntosali. Mahdollisuus vaikka Töölönlahden ympäri juostun lenkin jälkeen pysähtyä ulkosalille harjoittelemaan olisi alueen kehittymisen näkökulmasta perusteltu lisäys. Töölönlahti saataisiin näin palvelemaan entistä monipuolisemmin erilaisia liikkumismahdollisuuksia – samalla toki Töölönlahden maisema-arvoja vaalien.

Töölön tilanteen korjaamiseen on nyt myös todellinen mahdollisuus Helsingin uuden lähiliikuntapaikkaohjelman puitteissa. Ohjelman tavoitteena on, että väestötiheillä alueilla olisi vähintään 700 metrin etäisyydellä lähiliikunta- tai ulkoilupaikka. Omalta osaltani aion voimakkaasti edistää Töölönlahden ulkoliikuntasalin kiirehtimistä. Uskon sen omaavan myös laajempaa poliittista tukea.

Lähiliikuntapaikkojen tulee olla uusien suunnitelmien mukaan viihtyisiä, tunnistettavia ja turvallisia sekä erilaisia käyttäjiä palvelevia. Suuremmat ulkoliikuntapaikat voivat sisältää ulkokuntasalilaitteita, pelikenttiä ja erikoislajeja kuten frisbeegolfia. Pienemmät ulkoliikuntapaikat ovat taas esimerkiksi valoisia ja tiiviitä ulkokuntosaleja, joissa saa kuitenkin tehokkaasti päästeltyä höyryjä.

Töölönlahden ulkokuntosali sujahtaisikin varsin sujuvasti alueen maisemaan. Uusien ulkokuntosalien ulkonäköön kiinnitetään huomiota ja laitteiden kunnosta huolehditaan aktiivisesti. Jopa yksittäisten laitteiden käyttöasteita pystytään seuraamaan ja siten kiinnittämään huomiota siihen, minkälaiselle kuntosalikokonaisuudelle on aidosti kysyntää.

Hyviin liikuntamahdollisuuksiin panostetaan myös rahallisesti. Helsingin poliittisissa talousarvioneuvotteluissa lisäsimme ensi vuodelle 5 miljoonaa euroa alkuperäistä esitystä enemmän liikuntapaikkoihin ja ulkoilualueisiin.

Nyt kun Kaupunkialueiden viihtyisyyden kehittämiseen on pelimerkkejä käytettävissä, tulee yhden näistä panostuksista olla Töölönlahden ulkokuntosali.

Kirjoitus julkaistu Töölöläisessä kolumnina 27.11.2022