Kuka ajattelisi veronmaksajaa?

Koska kansantaloutemme ei nykytilassa pysty ylläpitämään nykyisenlaajuista julkista sektoria ilman voimakasta velanottoa, on pystyttävä tekemään päätöksiä siitä, että mistä tingitään.” Näin päättyy valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen lausunto hallituksen esityksestä ensi vuoden talousarvioksi.

Asia on ollut monelle pidempäänkin selvä, mutta riippumaton tutkimuslaitos kertoi sen harvinaisen yksiselitteisesti ääneen. Luvassa on siis tiukkoja päätöksiä. Keskustelu julkisen talouden sopeutuksesta lisää valitettavasti liian monen intoa käydä hakemassa tilkettä julkiseen kirstuun kansalaisten kukkaroista.

Oma mielipiteeni on selvä: palkansaajien, eläkkeensaajien ja yritysten verotus ei saa kiristyä. Aikana, jossa elinkustannukset nousevat muutenkin vauhdilla näin ei pidä tehdä.

Tätä periaatetta olen yrittänyt itse parhaani mukaan noudattaa myös kaupunkipolitiikassa: Ei ajatella vain Helsingin taloutta vaan aina myös helsinkiläisten taloutta.

Syksyn hyvä uutinen helsinkiläisille on, että saimme varmistettua sen, että kiinteistövero pysyy ensikin vuonna matalimmalla mahdollisella tasolla. Kiinteistöverotus heijastuu suoraan elinkustannuksiin niin vuokra- kuin omistusasunnoissa. Nyt se ei aiheuta lisäpainetta esimerkiksi kasvavien energiakustannusten lisäksi. Myös kunnallisvero pysyy entisellään.

Kaupunki ei käy kukkarollamme vain verojen muodossa. Monet maksut koskettavat helsinkiläisten elämää.

Julkisia terveyspalveluita käyttäviä helsinkiläisiä ilahduttanee, että terveyskeskusmaksuja ei oteta Helsingissä käyttöön ensi vuonnakaan.

Maksukorotuksiakin tullaan valitettavasti näkemään. Ensi vuoden karmeimpana esimerkkinä tästä on kohtuuton pysäköintimaksujen korotus. Pahimmillaan maksut nousevat 200 % nykyisestä. Osaltani yritin tätä vastustaa, mutta se vietiin vasemmistopuolueiden voimin läpi.

Lisäkustannuksia kaupunkilaisille aiheuttaa myös HSL:n lippuhintojen nosto. Lippuhintojen korotus on kuntayhtymältä hankala mutta välttämätön päätös. Nyt ruvetaan etsimään tapoja välttää lippuhintoihin kohdistuva lisäkorotuspaine.

Politiikassa kyse on monesti rahasta. Liian usein joudun miettimään: Kuka ajattelisi veronmaksajaa?

Kirjoitus julkaistu Helsingin Uutisissa kolumnina 26.11.2022