Jengiytymiseen on puututtava ennen kuin on liian myöhäistä

Jengiytyminen on vakava ja vaarallinen ilmiö. Jengiytymisen vakavimmista seurauksista saatiin todisteita viimeksi helmikuun alussa. Poliisi sai valmiiksi rikostutkinnan, jonka lopputuloksena helsinkiläisen katujengien jäsenet saivat syytteet väkivaltaisen iskun suunnittelusta. Onneksi poliisi ehti estää iskun.

Jengiytymiseen on puututtava ennen kuin on liian myöhäistä. Ruotsissa jengiytymisen merkkejä ei otettu tosissaan tarpeeksi nopeasti ja tilanne ehti riistäytymään käsistä. Ilmiöön on puututtava tarmokkaasti nyt, kun se on onneksi vasta oraalla.

Meidän täytyy kaikin keinoin estää se, että nuoret päätyvät osaksi rikollista toimintaa – oli kyse sitten tietoisista vääristyneeseen maailmankuvaan pohjaavista valinnoista tai ajautumisesta paremman tekemisen puutteessa. Tarvitaan keinoja kovemmasta ja pehmeämmästä päästä. Rajoja ja rangaistuksia, mutta ennen kaikkea näköalaa ja uskoa tulevaan.

Jengeihin kiinnittymisessä on liian usein kyse tarpeesta kiinnittyä edes johonkin yhteisöön. Katujengit koostuvat pääosin nuorista aikuisista, mutta osassa on mukana myös alaikäisiä. Nuoret aikuiset tarvitsevat järkevän pohjan elämälleen. Koulutus ja työpaikka tuovat paitsi edellytyksen pärjätä myös mahdollisuuden yhteisöön. Tukeepa tätä samaa oikeassa kohtaa suoritettu asepalveluskin.

Kaupungeilta tarvitaan selkeitä panostuksia lapsiin ja nuoriin. Otamme Helsingissä käyttöön oman terapiatakuun tänä vuonna. Palkkaamme 40 uutta työntekijää lastensuojeluun. Suuntaamme 3,4 miljoonaa euroa lisää esimerkiksi koulunuorisotyön lisäämiseen, kaveritoiminnan ja yksinäisyystyön kehittämiseen sekä nuorisotyön perustoiminnan vahvistamiseen. Edistämme jokaisen lapsen ja nuoren mahdollisuutta harrastamiseen.

Eduskunnan on puolestaan tarkasteltava rikoslakeja ja tarpeen vaatiessa kiristettävä niitä, jotta tulee selväksi, millainen toiminta ei ole hyväksyttävää. Esimerkiksi rangaistusasteikon kiristäminen ampuma-aseen kanniskelussa julkisilla paikoilla olisi paikallaan.

Käänne huonompaan on usein nopea, parempaan hitaampi. Siksi tarvitaan määrätietoisuutta ja pitkäjänteisyyttä, yhteiskunnan kaikki keinot. Viranomaisten on tunnistettava ongelman merkitys ja tehtävä kaikkensa sen torjumiseksi. Kierrettä ei saa päästää voimistumaan.

Teksti on julkaistu kolumnina Helsingin uutisissa 26.2.2022.