Sukset, luistimet ja pulkat esiin, niin kauan kuin talvea riittää

Helsingissä on ollut upeita pakkaskelejä tänä talvena. Vuoden ensimmäisten viikkojen aikana hiihdin enemmän kuin vuosiin. Suunnittelin jopa uusien suksien ja monojen hankkimista. Kantakaupungissa asuvana ei muuten tulisi mieleenkään päivittää suksia ja monoja, mutta kun kelit ovat otolliset, alkaa hiihto kiinnostaa kantakaupunkilaistakin.

Latuverkostosta on saatu otettua käyttöön tänä talvena suurin osa, vaikka takapakkiakin on kelien takia tullut. Kunpa saisimme vielä kohtuullisen jakson pakkasia ja hiihtolatujen verran lunta! Eteläisessä Suomessa talvet ovat lyhentyneet ja lämmenneet. Se lisää vaihtelua keleissä ja lämpötiloissa tänäkin talvena. Säiden suhteen ennen olivat asiat paremmin. Se antaa aihetta ajatella asiaa laajemminkin. Ilmastotoimia ei tehdä vain kelien tähden, mutta sopivana herättäjänä tämäkin voi toimia.

Helsingin hiihtolatuja parannetaan sitä mukaa, kun lunta tulee lisää. Töölöstä voi lähteä hiihtämään esimerkiksi Keskuspuistoon tai Paloheinään. Tätä kirjoittaessani Paloheinässä oli pari hyvässä tai tyydyttävässä kunnossa olevaa latua. Koska Paloheinä on suosituimpia hiihtopaikkoja, on latujen huoltotilanne myös parhaimpia kaupungissa. Keskuspuistossa tilanne vaihtelee enemmän.

Jos hiihto ei innosta, Töölössä on useita mahdollisuuksia luisteluun. Tätä kirjoittaessani Väinämöisen kenttä ja Hesperian puiston luistelukenttä Etu-Töölössä sekä Kirjailijanpuiston kenttä Taka-Töölössä oli jäädytetty. Lähimmät tekojääkentät ja -kaukalot sijaitsevat Jätkäsaaressa ja Lauttasaaressa. Tälläkin talvikaudella kaupungin tekojäillä luistelu on maksutonta. Jos tarkenee ja keli sallii, luistelun jälkeen voi kävellä rantaan nauttimaan kahvia tai muuta lämmintä juotavaa. Ulkoilmakahviloissa voi korona-aikanakin oleskella hyvillä mielin, kun muistaa varotoimet kuten turvavälit.

Hiihtolatujen ja luistelukenttien kuntoa päivitetään ulkoliikunta.fi -sivulle sitä mukaa, kun niitä kunnostetaan, jäähdytetään ja jäädytetään. Ennen liikkumaan lähtöä kannattaakin tarkistaa sen hetkinen tilanne jatkuvasti päivittyvästä palvelusta.

Vuosi sitten talvella kaupunki teki Laajalahteen meren jäälle matkaluisteluradan, joka oli luistelukunnossa alle kaksi viikkoa. Saattaa olla, että tämä talvena sääolot eivät ole riittävän suotuisat siihen, että matkaluistelurata voitaisiin taas avata. Meren jäälle radan tekeminen on epävarmaa ja jopa riskialtista. Kaupunki on selvitellyt mahdollisuutta avata erillinen matkaluistelurata Malmille.

Pulkkamäkiä on tarjolla eri puolilla kaupunkia, kunhan vain lunta riittää. Töölössä pulkkamäkeen on päässyt esimerkiksi Topeliuksen puistossa ja Väinämöisen puistossa. Jos hieman hurjempi mäki kiinnostaa, kannattaa suunnata Paloheinän mäkeen. Kaupungin pulkkamäistä Paloheinä on ainoa, joka on Helsingin kaupungin ylläpitämä, joten siellä on kaupungin tarjoama huolto ja valaistus. Minulle tutuin pulkkamäki on Malminkartanossa. Malminkartanonhuipulta eli täyttömäeltä avautuvia näkymiä kannattaa lähteä ihailemaan kauempaakin.

Helsingin kaupungin hallinnoimat sisäliikuntatilat ja uimahallit ovat valitettavasti olleet suurelta yleisöltä suljettuina. Matalariskisten tilojen rajoituksia purettaneen lähipäivinä. Näin on ainakin pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittanut. Ulkoilumahdollisuudet eivät kuitenkaan ole rajoituksista riippuvaisia. Kannattaa siis kaivaa esiin sukset, luistimet ja pulkat ja suunnata nauttimaan talvikeleistä, jos niitä vaan vielä riittää.

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Töölöläisessä 30.1.2022.