
För mig är det en hjärtefråga att det går bra för Helsingfors och helsingforsarna.
Helsingfors.
Ännu bättre.
Under sin 475-åriga historia har Helsingfors ständigt förbättrats. En stad där alla kan leva sitt eget liv. Helsingfors i dag är kultur, fritid, sport och rekreation. Cykling på boulevarden, närnatur, bibliotek och mysiga kvarter. Man kan också röra sig med bil. Helsingfors är Finlands huvudstad, en vägvisare och ett centrum för livskraft. Intressant ur ett globalt perspektiv. Och samtidigt ett hem för helsingforsarna.
Men Helsingfors är inte färdigt. Det finns alltid utrymme för förbättringar. Vardagslivet och tjänsterna ska fungera. Målsättningen är att göra Helsingfors ännu trivsammare, mera välfungerande och vackrare – samtidigt som vi behåller dess mänskliga skala bland världens metropoler. Låt oss höja ambitionsnivån: tro på framtiden och investera i tillväxt.

För mig är Helsingfors den viktigaste staden i världen och en stor passion.
För mig är det en hjärtefråga att det går bra för Helsingfors och helsingforsarna. Vi är en växande, välmående och konkurrenskraftig stad. Vi har alla förutsättningar att bli ännu bättre. Därför kan jag inte föreställa mig ett mer meningsfullt uppdrag än att leda vår stad med helsingforsarnas lycka i åtanke.
För mig handlar Helsingfors och dess politik inte om politiska brandtal eller identitetspolitik.
Det handlar om att sköta människors ärenden väl. Det handlar om en bra vardag i skolan. Om att få läkartid. Att ta sig fram på ett smidigt sätt med bil, med cykel, till fots såväl som med kollektivtrafik. En lämplig skolbana för varje barn. Möjligheter till fritidsaktiviteter. Motionstrappor och närnatur. Om att skatten som uppbärs av invånarna är skälig. Att hitta bostäder åt de hemlösa. Det handlar om att Helsingfors är tryggt för var och en och möjliggör ett gott liv.
Biträdande borgmästare
För att Helsingfors ska kunna blomstra ännu bättre måste vi kunna ge grönt ljus för många frågor. I stället för att förbjuda ska vi tillåta. Pröva i stället för att tveka. Det är det bästa sättet att hålla Helsingfors i rörelse.
Det skulle vara lätt att förbjuda allt, att visa rött. Men när vi i stället visar grönt ljus – som inte bara är ett ideologiskt blinkande – tar vi ibland risker. Det innebär att vi inte alltid lyckas. Men då korrigerar vi det. Den som ibland begår ett misstag är inte dum, utan den som upprepar samma misstag pånytt.
Helsingfors borgmästare är en möjliggörare. En främjare av stadsutveckling, med ett starkt fokus på att göra livet enklare för stadsinvånarna. Därför är förmågan att komma överens och – framför allt – förmågan att målmedvetet omvandla beslut till handlingar de viktigaste egenskaperna hos en borgmästare. Efter fyra år som biträdande borgmästare är jag redo för detta.
I stället för att förbjuda ska vi tillåta.

1. Helsingfors, hela Finlands magnet
Helsingfors måste tro på framtiden och satsa på tillväxt. Helsingfors behöver nya företag, talanger och en större andel av de globala företagnes affärsverksamhet. Låt oss hitta de mest effektiva åtgärderna för att locka internationella företag, investeringar och talanger till Helsingfors. Borgmästaren bör regelbundet träffa representanter för näringslivet.
Det ska göras ett nära samarbete med högskolorna i Helsingfors. Vi ska stödja Helsingfors ekosystem för Startup-företag, med Slush och Maria01 Growth Business Campus som kronjuveler.
Se till att vi har arenor för stora evenemang och tillräckligt med platser för stora kongresser.
Vi måste göra närmare samarbete med turismaktörer som hotell och restauranger. Satsa på att marknadsföra Helsingfors och våra styrkor. Se till att vi har arenor för stora evenemang och tillräckligt med platser för stora kongresser.
Människor vill bo i städer eftersom det är där det händer. Låt oss öka mängden offentlig konst i stadsmiljön, till exempel väggmålningar, skulpturer och interaktiva konstprojekt. Den urbana bastukulturen ska tas till en ny nivå av glanstid. Och vi ska väcka liv i stadens torg.
Säkerställa att småskaliga evenemang kan organiseras på ett smidigt sätt och att idéer som berikar stadskulturen är lätta att genomföra. Vi ska slutföra utvecklingen av evenemangsområdet i Södervik.

2. Väcka Helsingfors centrum ur sin slummer
Ett levande centrum uppkommer av människor och företag. Vi behöver fler invånare, besökare, arbetare och turister till centrum. Vi måste involvera företag, restauranger och fastighetsägare i utvecklingen av centrum.
Stadskärnan ska vara levande och välkomnande och kunna nås med alla transportmedel från alla delar av staden. Låt oss flytta biltrafiken från gatorna till under jorden. Utnyttja servicetunneln under stadskärnan till fullo. Se till att det är trevligt och smidigt att gå och cykla.
Den nya uppsvingen för Tölövikens parkområde har visat att man med en liten insats kan få mycket till stånd. Vi ska fortsätta utveckla olika delar av stadskärnan, som Senatstorget och Salutorget, till upplevelserika stadsrum. Göra Kajsaniemiparken attraktiv och trygg igen. Öka antalet trevliga vinterterrasser och täckta utomhusutrymmen som lockar helsingforsare under alla årstider. Utveckla kultur- och evenemangsutbudet i centrum. Påskynda byggandet av ett ambitiöst arkitektur- och designmuseum och utvecklingen av hela Södra hamnen.
Låt oss öka antalet helsingforsare som bor i och runt stadskärnan med tiotusentals personer. Förverkliga nya områden som Ärtholmen och Hanaholmen och ytterligare underlätta vindsbyggande och ändring av fastigheters användningsändamål.
Öppna upp fler stränder och öar och underlätta tillgången till dem genom mer frekventa, diversifierade och elektriska vattentransporter. Låt oss säkerställa förutsättningarna för självständig rörlighet på vattnet, såsom båtliv, segling och paddling.
3. Stärkt lärande för helsingforsare
Varje närskola i Helsingfors måste leva upp till det rykte som finska skolor och lärare har om sig att vara bäst i världen. I Helsingfors skolor lär man sig läsa och räkna. I daghemmen lär man sig grundläggande livsfärdigheter och får en smidig övergång in på skolbanan. Vi måste kunna kräva att elever lär sig, men också erbjuda dem möjlighet att fördjupa sig i sina egna intressen och nyttja sina styrkor. Låt oss öka, inte minska, intensifierade undervisningen.
Det ska gå att hitta ett bra daghem nära hemmet för varje barn. Vi måste bygga fler daghem i tillväxtområden.
Det behövs mer tid för inlärning i skolorna. Låt oss öka antalet lektioner i grundskolan, särskilt i modersmål.
Låt oss säkerställa att varje skola har tillgång till läroböcker och andra nödvändiga läromedel. Digitala verktyg löser inte allt. Helsingfors accepterar inte mögel i sina skolor. Vi måste slutföra skolornas grundrenoveringsprogram så att var och en har trygga utrymmen för inlärning. Låt oss planera nya skolor med studiero i fokus. Klassrummet förtjänar att återfå sin rättmätiga plats.
Förutsägbarheten i barnens skolgång ska säkerställas. Föräldrar har rätt att veta i vilken av områdets skolor deras barn kommer att gå i. Varje elev ska få det stöd hen behöver. Låt oss stärka specialundervisningen.
Varje elev ska få det stöd hen behöver.

4. Vård och hjälp när det behövs – se till att alla hänger med
Helsingfors stödjer när det är motvind i livet och erbjuder bästa möjliga hjälp när hälsan kräver det. Tillgången till läkare ska vara smidig och vården ska vara effektiv. Äldre människor måste få tillgång till tjänster när de inte längre klarar sig hemma. Barnskyddet ska hjälpa till i svåra situationer. Staden förverkligar välfärdssamhället: tak över huvudet och stöd till hemlösa, rena sprutor till droganvändare och mathjälp till dem som saknar medel. Detta ligger i alla invånares intresse.
Vi måste säkerställa snabb tillgång till hälsocentraler i alla delar av Helsingfors. Vi ska utveckla en egenläkarmodell där varje helsingforsare har en utsedd läkare inom hälsovården. I detta syfte införs också en modell för självständiga yrkesutövare.
Vi ska ligga i framkant i utvecklingen av smartare tjänster. Vi är fördomsfria i vår användning av nya tekniska lösningar och digitalisering.
Helsingfors tar också ansvar för att HUS fungerar effektivt. Låt oss minska väntetiderna inom specialsjukvården och säkerställa att HUS även i framtiden är ett av världens främsta universitetssjukhus.
Rådgivningsbyråerna är en av Finlands stoltheter när det gäller tjänster för barnfamiljer. Staden måste säkerställa att varje familj får smidiga rådgivningsbesök hos en bekant yrkesperson. Låt oss ta itu med psykisk ohälsa och illamående bland barn och unga. Vi ska säkerställa tillgången till mentalvårdstjänster genom att fullt ut genomföra en terapigaranti för barn och unga. Vi ska arbeta för att sänka antalet drogrelaterade dödsfall bland unga.
Alla förtjänar en god och trygg ålderdom. Hjälp och stöd måste komma i rätt tid och i tillräcklig omfattning. När ens krafter inte längre räcker till för att bo hemma ska en vårdplats snabbt och flexibelt kunna ordnas.
Vardagslivet och tjänsterna ska fungera och staden måste vara trygg.

5. Helsingfors, ett hem för alla
I allt beslutsfattande måste vi komma ihåg att Helsingfors framför allt är helsingforsarnas hem. Vardagslivet och tjänsterna ska fungera och staden måste vara trygg. Social utsatthet får inte tillåtas förvärras och stadsdelar får inte segregeras. Vi ska inte låta utsatta områden uppstå i Helsingfors.
Varje stadsdel bör ha ett levande, välkomnande och säkert lokalt centrum. Låt oss sätta nedgångna stationsområden och köpcentrum i skick och investera i deras förnyelse. Vi ska säkerställa att stadens grundläggande tjänster, till exempel bibliotek, är lättillgängliga var man än bor.
Staden ska se till att gator, torg och parker är rena. Trasiga lampor, bänkar, gymredskap eller gungor ska åtgärdas utan dröjsmål. Plogning och sandning ska skötas så att det är möjligt att röra sig med barnvagn eller rollator. Det får inte vara så att bilvägen är plogad och cykelvägen sopad medan trottoaren är begravd under snödrivor.
Låt oss bygga en vackrare stad. Lansera ”Ett Vackrare Helsingfors” -programmet, vars syfte är att främja byggandet av hållbara och högkvalitativa byggnader i stället för en grå lådstad. Kompletteringsbyggande måste ske på ett sätt som bevarar bostadsområdenas särprägel, rymlighet och karaktär.
Helsingfors är en av de lummigaste huvudstäderna i världen. Varje helsingforsare, oavsett stadsdel, bör ha tillgång till motionsspår eller skidspår. Vi ska se till att motionsslingor, stigar och naturleder är i gott skick. Husdjur hör också hemma i staden. Vi ska säkerställa att Helsingfors har tillräckligt många välskötta hundparker över hela staden.
Grönska och växtlighet ska även finnas i stadsstrukturen. Låt oss plantera fler träd och annan växtlighet längs gator och på torg. Låt oss också se till att nya områden har parker. Helsingfors viktigaste sammanhängande skogsområde är Centralparken. Det är ett värdefullt naturområde som inte får offras för bebyggelse.
Som Finlands huvudstad ska Helsingfors ta sitt ansvar för både klimatet och den biologiska mångfalden. Helsingfors är på god väg att uppnå sitt mål om klimatneutralitet år 2030. Vi ska hålla fast vid det. Låt oss skydda vårt gemensamma Östersjön. Sluta dumpa smutsig snö i havet.
Helsingfors utveckling under de senaste åren har präglats av snabb tillväxt. Tillväxt skapar livskraft och välstånd. Det är bra för staden. Men tillväxten måste vara kontrollerad och hanteras smart. Tjänsterna får inte komma åratal efter i utvecklingen.
Under de senaste åren har innerstaden expanderat till de gamla hamnområdena i Fiskehamnen, Busholmen och Kronbergsstranden. Denna expansion kommer att fortsätta även i framtiden. Ärtholmen, Hanaholmen och Sörnäs fängelseområde och dess omgivning är exempel på helheter som kommer att bli fina och inspirerande nya områden alldeles intill innerstaden.
Utöver urbana områden ska det också vara möjligt att bo naturnära i småhus i Helsingfors. Vi måste säkerställa möjligheterna till småhusboende genom att bevara befintliga småhusområden och planlägga nya, särskilt i Östersundom.
6. Smidigare trafik i Helsingfors
En Helsigforsare är en fotgängare, cyklist, passagerare i kollektivtrafiken och bilist. Ofta är en och samma person flera av dessa samtidigt. Alla trafikslag ska utgå från invånarnas behov, inte från politiskt påtvingade beslut. Det är utmanande att ta ett barn till hockeyträningar eller storhandla mad för familjen om man rör sig med cykel i vinterkylan. Beröm åt dem som gör det, men alla klarar det inte. Det ska vara smidigt att röra sig i Helsingfors oavsett trafikslag.
Kollektivtrafiken ska fungera så bra att fler helsingforsare vill välja den. Låt oss säkerställa att biljettpriserna inte ökar oskäligt. Endast lönsamma kollektivtrafikinvesteringar ska genomföras. Spårvagnen är ett utmärkt transportmedel, men spårvagnsrälsar överallt är inte ett självändamål. Vi ska minimera avbrott som helavstängningen av metron. Vi ska införa en enkelzonsbiljett för att göra även korta resor mer attraktiva.
Stora och överlappande bygg- och underhållsprojekt har hindrat framkomligheten för alla trafikslag. Låt oss förbättra planeringen av byggnadsarbeten. Snabba upp väg- och gatuarbeten. Vi ska säkerställa att det är lätt och tryggt att gå till fots. Upprätta tydliga regler för elsparkcyklar och strikt övervaka att reglerna efterlevs.
Helsingforsarna har också rätt att välja bil som transportmedel. Vi ska sluta göra medvetna beslut som försvårar bilkörning. Påskynda elektrifieringen av transportmedel med incitament, inte förbud. Vi säger nej till ett förbud mot förbränningsmotordrivna bilar. Vi måste se till att laddningsinfrastrukturen möjliggör elektrifieringen av personbilstrafiken innan mitten av 2030-talet. Låt oss elektrifiera stadens egen bilpark.
Det ska vara smidigt att röra sig i Helsingfors oavsett trafikslag.

7. Ett tryggt Helsingfors
Helsingfors ska vara
tryggt för alla invånare och besökare. Vi tillåter inte att det utvecklas områden i Helsingfors där det känns otryggt att röra sig. Det finns inte plats för gatugäng i Helsingfors.

Staden ska vara närvarande i alla delar av Helsingfors – i synnerhet där det finns oro. Stadens tjänster, anställda som rör sig bland helsingforsarna och annan närvaro skapar trygghet. Miljön ska vara trygg och ren. Belysningen ska fungera, och klotter och nedskräpning ska åtgärdas. Vi ska ha ett kontinuerligt och nära samarbete med polisen.
Vi ska säkerställa att alla helsingforsare snabbt får hjälp i nödsituationer. Låt oss bygga nya räddningsstationer för att förbättra beredskapen.
Trygghet handlar också om beredskap. På alla områden i staden ska vi se till att skyddsrummen är i gott skick och säkerställa skyddsrummens underhåll. Vi ska öka investeringarna i grundrenovering av skyddsrum. Vi ska förbättra stadens datasäkerhet och cyberberedskap. Vi ska bättre skydda vår kritiska infrastruktur, såsom vatten- och energiverken.
8. Ansvar användningen av helsingforsarnas pengar
Staden måste ägna större uppmärksamhet åt hur och var dess pengar används. Om det har fallit en centimeter snö under natten behöver plogbilarna inte tas fram på en söndag enbart för man får dubbelt timpris. Om en gräver behöver tre andra inte stå bredvid och titta på. Det finns utrymme för effektivering av arbetsmetoderna – stadsförnuft får användas. Stadens pengar får inte vara ”lätta pengar”.
Varje skatteeuro som samlas in från helsingforsarna ska användas ansvarsfullt och med eftertanke. Skatternas riktning ska vara sjunkande, inte stigande.
Vi fortsätter att förbättra produktiviteten i staden. Staden måste fungera effektivt och administrationen ska vara smidig. Helsingfors investeringsnivå måste anpassas till dess investeringsförmåga. Vi måste kunna prioritera.
En allt större andel av de medel som används för Helsingfors tjänster kommer från staten. Detta gäller särskilt social- och hälsovården samt räddningstjänsten. Låt oss säkerställa en tillräcklig och rättvis finansiering av tjänster för helsingforsarna – med fast beslutsamhet.
Varje skatteeuro som samlas in från helsingforsarna ska användas ansvarsfullt och med eftertanke.

Ett steg från ännu bättre
Att först såga ja till saker i stället för att bara förkasta förändrar ens tänkande och sätt att agera. Låt oss ge grönt ljus för utvecklingen av ett levande, tillåtande och likvärdigt Helsingfors. Avundsjuka, misstänksamhet och klickar gör det inte.
Vi behöver bättre samverkan mellan staden och de tusentals kunniga aktörer som varje dag arbetar för ett bättre Helsingfors. Hur mycket får vi inte uträttat genom verksamhet som bedrivs av olika idrotts-, social- och hälso-, ungdoms- och kulturorganisationer, stadsdelsföreningar, kyrkor och andra trossamfund samt genom enskilda volontärarbetares insats. Detta gäller hela staden, från Gårdsbacka till Brunnsparken och från Haga till Hertonäs.
Borgmästaren måste vara fast förankrad i medborgarnas vardagsfrågor. Det får inte existera ett så litet problem i staden att borgmästaren inte borde vara intresserad av det. Hela borgmästarkollegiet bör först och främst finnas till för helsingforsarna. Närvara vid evenemang – i alla stadsdelar – höra och genomföra goda idéer.
Men borgmästarens arbete handlar inte bara om idéer och programpapper. Det handlar om att leda stadens dagliga verksamhet. Grundläggande saker måste vara i skick. Vi har inte råd med misslyckanden som lönehärvan eller dataintrånget. De felsteg som redan gjorts visar att det spelar roll hur problem löses i en stad av Helsingfors storlek.
Jag ska se till att de politiska partierna hittar varandra bättre.
Att leda staden kräver främjande av samarbete och att man hittar gemensamma lösningar över partigränserna. I staden finns varken regering eller opposition, bara samarbete. Jag ska se till att de politiska partierna hittar varandra bättre.
Helsingfors framtid beror på både stora och små saker. Vi måste lyckas med båda. Låt oss ta itu med uppgiften och genomföra. Mycket fungerar redan väl, men Helsingfors kan fortfarande bli ännu bättre.
Daniel
Jag är född i Helsingfors år 1993. Mitt barndomshem låg i Malmgård. Mina föräldrar och jag bodde i stadens hyreslägenhet, tätt i en tvåa. Numera har jag blivit Tölöbo.
Min skolgång började i Malmgårds lågstadieskola (Malminkartanon ala-aste) där jag gick de första klasserna. I tredje klass bytte jag skola till Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu SYK. Det vidgade min värld och mina sociala kretsar. Jag skrev studenten från SYK 2012. Till utbildningen är jag juris magister från Helsingfors universitet. Jag har även studerat produktionsekonomi vid Aalto-universitetet.
Jag fullgjorde min beväringstjänst vid Gardesjägarregementet i Sandhamn. Tjänstgöringen innehöll även en period i Fredrikshamn vid Reservofficersskolan, där jag hade äran att vara kursordförande.
Jag har arbetat för ett bättre Helsingfors sedan 2015 då jag började som medlem i utbildningsnämnden. Sedan dess har engagemanget och intensiteten fördjupats, och ansvaret vuxit. År 2017 valdes jag in i stadsfullmäktige och kort därefter inledde jag mitt arbete i stadsstyrelsen. Därtill var jag ordförande för Samlingspartiets fullmäktigegrupp.
År 2021 blev jag vald till biträdande borgmästare med ansvar för social- och hälsovården, och i samband med vårdreformen utökades mitt ansvarsområde till att även omfatta räddningstjänsten.
Jag delar min vardag med min partner Anita. Jag kopplar av genom att läsa, motionera och kvällshäng med vänner. Bäst rensar jag tankarna under en löp- eller cykelrunda längs Helsingfors kust. Jag har även återupptagit tennis, min ungdomshobby. Min långvariga scouthobby har numera begränsats till ett stödmedlemskap, men min passion för naturen och friluftsliv lever kvar.
Jag har varit med och byggt ett bättre Helsingfors sedan 2015, då jag blev medlem i nämnden för fostran och utbildning. Sedan dess har min passion och intensitet fördjupats och mitt ansvar har vuxit. År 2017 valdes jag till stadsfullmäktige och kort därefter blev jag medlem i stadsstyrelsen. Jag var också ordförande för Samlingspartiets fullmäktigegrupp.
År 2021 valdes jag till biträdande borgmästare med ansvar för social- och hälsovård, och i och med reformen av socialtjänsten utvidgades posten till att omfatta räddningstjänsten.
Jag delar min vardag med min partner Anita. Läsning, motion och roliga utekvällar med vänner fungerar som avkoppling. Det bästa sättet att rensa tankarna är en löprunda eller en cykeltur längs Helsingfors stränder. Även tennishobbyn från min ungdom har återupplivats. Den långvariga scouthobbyn har blivit till endast ett stödmedlemskap, men entusiasmen för att komma ut i naturen finns kvar.
Sazonov
Under den senaste tiden har en del funderat över bakgrunden till mitt efternamn – till och med orimligt mycket. Men det är inte mitt namn som definierar mig, det är jag som definierar mitt namn.
Jag har ingermanländska rötter. Mina värderingar har formats genom min uppväxt och livserfarenheter, och i politiken representeras de närmast av mitt parti, Samlingspartiet.
Jag är född i Helsingfors, uppvuxen i Malmgård, utbildad av försvarsmakten och reservofficer med löjtnantsgrad – numera bosatt i Tölö.
Det här säger det väsentliga om mig.

Mina tankar som styr mitt beslutsfattande:
- Helsingfors ska vara en stad där var och en har frihet och möjlighet att leva sitt eget liv. Låt oss i alla beslut vi fattar komma ihåg att Helsingfors framför allt är hem för 680 000 helsingforsare.
- För att Helsingfors ska blomstra måste vi tillåta och göra mer tillsammans i stället för att förbjuda: involvera företag, organisationer, föreningar och samfund samt helsingforsarna i att tillsammans med staden skapa ett bättre Helsingfors.
Vi måste höja ambitionsnivån i allt vi gör: tro på framtiden och investera i tillväxt. - Låt oss väcka Helsingfors innerstad ur sin slummer. Helsingfors förtjänar en innerstad som är attraktiv och full av liv.
- Låt oss inlärningen för Helsingforsbor. I skolan lär vi oss livets grundläggande färdigheter: att räkna, läsa och skriva. Vi ska öka antalet undervisningstimmar i grundskolan och satsa på fördjupad undervisning.
- Vi ska säkerställa att alla får den service de behöver och att man får läkartid. Helsingfors ska finnas där när det är motvind i livet och erbjuda bästa möjliga hjälp när hälsan så kräver.
- Varje bostadsområde ska vara livskraftigt och trivsamt. Vardagen ska rulla på och tjänsterna fungera. Vi ska säkerställa att stadens olika delar behåller sin särprägel och lummighet – inte bli en grå lådstad.
- Invånarna bestämmer hur de tar sig fram, inte politikerna. Helsingforsaren är en fotgängare, cyklist, passagerare i kollektivtrafiken och bilist, många av oss är flera av dessa samtidigt.
- Helsingfors ska vara en trygg stad för alla invånare och besökare. Detta gäller såväl vardagen som förberedelserna inför kriser och konflikter.
- Stadens ekonomi måste skötas klokt. Varje euro som samlas in från helsingforsarna ska användas ansvarsfullt och med eftertanke.
