Askel askeleelta kohti eurooppalaista juomakulttuuria

Tämän viikon maanantaina kauppojen hyllyrivejä järjestettiin uusiksi. Kellon lyödessä yhdeksän tavallisista päivittäistavarakaupoista löytyikin 8 prosentin vahvuuteen asti käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Yli 5,5 prosenttiset limuviinat saivat jäädä vieläkin Alkon hyllyille.

Muutos on varsin maltillinen, mutta kuitenkin askel kohti vapaampaa eurooppalaista juomakulttuuria. Parhaimmillaan kaupan kalatiskiltä voi saada suoraan mukaansa merelliseen valikoimaan erikseen mietityn viinipullon tai kesäjuhlaa varten samalla kauppareissulla napata mukaansa kevyen kuplajuoman.

Matalan alkoholipitoisuuden viinit ovat Töölön kaltaisessa runsaasti kivijalkaliikkeitä sisältävässä kaupunginosassa suurempi mahdollisuus kuin vain yksi säästetty Alko-reissu: esimerkiksi erinomainen juustokauppamme Rolling Cheese Museokadulla tarjoaa eksoottisia juustoja ja kinkkuja – nyt tarjontaa voi täydentää samalla harkituilla viinivalikoimilla. Konditoriat voivat myydä moscatelin kaltaisia mietoja viinejä leivonnaisen kylkeen. Tämä kaikki tietysti edellyttäen, että myyntiluvat ovat kunnossa.

Kulinaristisen tarjonnan ohella matalan alkoholipitoisuuden viinien tuominen ruokakauppaan on tietenkin myös terveyteen liittyvä kysymys. Monesti voi kuulla toistettavan, että ”ei toimi Suomessa”. Näin sanoo moni vakavissaan silloin, kun joku ehdottaa kansalaisille enemmän vapautta – erityisesti silloin kun kyse on alkoholipolitiikasta.

Huoli alkoholin haitoista ja sen kustannuksista on kuitenkin täysin ymmärrettävä. Alkoholin käyttö – erityisesti liikakäyttö – maksaa yhteiskunnalle joka vuosi niin inhimillisesti kuin euroissa. Alkoholihaittoihin ei tule suhtautua lainkaan kevytmielisesti.

Onkin iloinen asia, että alkoholin kulutus on laskenut Suomessa jo vuodesta 2007 lähtien. Alkoholin kulutuksen vähentyminen on jatkunut myös sen jälkeen, kun suurta huomiota ja kauhukuvia osakseen saaneet ”limuviinat” ja 5,5 % alkoholia sisältävät miedot juomat tuotiin ruokakauppoihin. Kauhukuvat eivät toteutuneet.

Kysymys tiivistyy siihen, että minkälaiset terveyshaitat aiheutuvat siitä, että lihatiskin luota löytyy valmiiksi aterian kylkeen valittuja viinejä. Muutos on käytännössä se, että kauppareissulla ei tarvitse ostosten jälkeen käydä erikseen usein samassa rakennuksessa sijaitsevassa valtion viinamonopolissa.

Kaupoissa on jo nykyisellään ikärajavalvonta, alkoholin myynti on rajoitettu ajallisesti, eikä päihtyneelle myydä. Alkoholinmyynti päättyy siis ruokakaupassa aivan samalla lailla kello yhdeksältä kuin se päättyisi vieressä olevassa Alkossa.

Alkoholin liikakäyttöön ja siitä aiheutuneisiin haittoihin myös puututaan. Tässä kriittistä on ennaltaehkäisevä työ sekä sosiaali- ja terveyspalveluidemme rooli. Kaupunki järjestää erilaisia palveluita matalan kynnyksen ajanvarauksettomasta palvelusta aina ympärivuorokautiseen päihdekuntoutukseen.

Vielä on mahdotonta ja liian aikaista arvioida lopputulosta. Toki 8 prosenttia ja käymisteitse valmistaminen ovat melko puolivillaisia rajoituksia ja esimerkkejä oudosta poliittisesta kompromissista. Linjakasta olisi ollut tuoda suoraan viinit ruokakauppoihin – ja toivottavasti näin tulee pian käymäänkin.

Toivottavasti saamme kuitenkin kokea uudistuksen hyviä puolia Töölön palvelutarjonnassa. Kyseessä olisi pieni askel kohti yhteiskuntaa, jossa pidämme huolta, mutta emme holhoa.

Julkaistu 11.6.2024 Töölöläisessä kolumnina.